Haber

ABD Dışişleri Bakanı deprem bölgelerini ziyaret edecek

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, depremlerin harap ettiği bölgeleri ziyaret etmek üzere Pazar günü Türkiye’de olacak. Blinken’in helikopterle Adana’daki İncirlik Hava Üssü’ne oradan da Hatay’a inmesi planlanıyor. Blinken’e ziyaretlerinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu eşlik edecek. Blinken, resmi ziyaretinin bir parçası olarak, ABD’nin depremin yaralarını sarmak için Türkiye’ye nasıl daha fazla güç verebileceğini de tartışacak.

Depremden bu yana, ABD arama ve kurtarma grubu tıbbi malzeme, beton kırma aleti ve temel malzemeleri içeren yardım gönderdi. Ayrıca depremden etkilenen komşu ülke Suriye’yi kapsayan 85 milyon dolarlık bir yardım fonu oluşturmuştu.

Blinken, deprem bölgelerini ziyaretinin ardından İncirlik Hava Üssü’ndeki lojistik yardım merkezinde incelemelerde bulunacak.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği

Pazartesi günü Ankara’da olacak olan Blinken, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik sürecini de gündemde tutacak. İki ülkenin NATO’ya katılımı Ankara’nın itirazları nedeniyle gerçekleşemiyor.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan ziyarete ilişkin yapılan açıklamada, “ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından dayanışma ve taziyelerini iletmek amacıyla 19-20 Şubat tarihlerinde ülkemize bir ziyaret gerçekleştirecektir. 20 Şubat’ta Ankara’da Sayın Bakanımızla ikili görüşme yapması öngörülüyor.”

Resmi programda yer almasa da Blinken’in Reuters’e göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi bekleniyor.

Blinken’in Türkiye ziyareti, göreve gelmesinden iki yıl sonra gerçekleşiyor. Daha önce dışişleri bakanlığı yapan Rex Tillerson ve Hillary Clinton gibi isimler, görev sürelerinin ilk üç ayında Ankara’yı ziyaret etti.

Reuters / GY, HT

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu