Haber

Bakan Yumaklı: Kaçak avcılık yoluyla ele geçirilen su ürünleri de sosyal yardım kuruluşlarına bağışlanıyor.

Bakan Yumaklı: “Kaçak avcılık yoluyla ele geçirilen su ürünleri de sosyal yardım kuruluşlarına bağışlanıyor.”

ANKARA – Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Kaçak avlanmayla mücadelemiz kararlılıkla devam ederken, denetimlerde ele geçirilen ve tüketimi zararlı görülmeyen su ürünleri sosyal yardım kuruluşlarına bağışlanıyor.”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kaçak avcılıkla mücadelenin kararlılıkla sürdüğünü, kontrollerde ele geçirilen ve tüketime zararlı olmadığı değerlendirilen su ürünlerinin sosyal yardım kuruluşları aracılığıyla vatandaşların sofrasına getirildiğini belirtti.

Yumaklı, deniz ve iç sularda su ürünlerinin korunması ve geliştirilmesiyle ülke ekonomisine katkı, beslenme ihtiyacının karşılanması ve biyoçeşitliliğin devamının sağlandığını, su ürünleri avcılığını düzenleme ve denetleme yetkisinin Kanun Hükmünde Kararname ile verildiğini belirtti. Su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir şekilde işletilmesi amacıyla 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu. Tarım ve Orman Bakanlığı’nda bulunduğunu hatırlattı.

Yumaklı, beslenmede değerli bir protein kaynağı olan su ürünleri stoklarının korunması, bunlardan en ekonomik şekilde faydalanılması ve sürdürülebilir işleyişinin sağlanması temel hedeflerinden birinin olduğunu vurguladı. Bundan yola çıkarak Bakan Yumaklı, su ürünleri yetiştiriciliği faaliyetinde bulunacakların uyması gereken bazı yasak, sınırlama ve yükümlülükler getirdiklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Bu düzenlemeler 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamında hazırlanan yönetmelik, tebliğ, genelge ve talimatlarla belirlenmektedir. Bu kapsamda uzunluk, zaman, yer, bölge, tür, belge ve avcılık açısından teknik düzenlemeler yapılmaktadır. Bakanlığımız ve koruma ve kontrolle yetkili diğer kurumlar tarafından olağandışı düzenlemeler yapılmaktadır.” Söz konusu Kanunun ilgili unsuruna uygun hareket edenlere idari para cezası ve yaptırımlar uygulanmaktadır. İdari yaptırımlardan biri de avcılık faaliyeti sonucu elde edilen su ürünlerine ilgili mevzuata aykırı olarak el konulmasıdır.”

El konulan, tüketimi güvenli su ürünlerinin ilgili kanun uyarınca sosyal yardım kuruluşlarına bağışlanabileceğinin altını çizen Yumaklı, bu kapsamda 2020 yılı Ocak ayından itibaren 1380 sayılı Su İşleri Kanunu’nda değişiklik yapıldığına dikkat çekti. Kampanya kapsamında 90 ton deniz ürünü sosyal yardım kuruluşlarına bağışlanarak vatandaşların sofrasına getirildi.

Öte yandan, balıkçılık sezonunun başladığı 1 Eylül’den bu yana kaçak avcılığa karşı denetimlerini sıkılaştıran Tarım ve Orman Bakanlığı, rutin uygulamanın yanı sıra karaya çıkma noktalarında, perakende satış noktalarında, balık hallerinde 25 denetim gerçekleştirdi. , soğuk hava depoları, balıkçı tekneleri ve ülke genelindeki yol güzergahları. -29 Eylül’de toplam 9 bin 745 çapraz ve eş zamanlı kontrol gerçekleştirildi. 2 bin işçinin katıldığı kontrollerde toplam 20 bin 700 metre solungaç ağına ve 22,4 ton su ürünlerine el konulurken, su ürünleri mevzuatına aykırı faaliyet gösteren 110 kişi/işyerine idari para cezası uygulandı.

haberorhaneli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu