Yaşam

Başrol Oyuncusu Rolü Sahiplenmek İçin Evini Ve Arabasını Sattı: Piyanist Filmi Hakkında 17 İlginç Gerçek!

Piyanist, Roman Polanski’nin ortak yapımcılığını ve yönetmenliğini yaptığı, Ronald Harwood tarafından yazılan ve Adrien Brody’nin oynadığı 2002 yapımı imalı bir biyografik drama filmidir. 2002 yılına damgasını vuran bu sinema, günümüzde bile birçok kişinin gözdesi olmaya devam ediyor. Piyanist hayranları için sinema hakkında az bilinen bazı ilginç bilgileri derledik. İyi okumalar!

1. Piyanist, Fransa, İngiltere, Almanya ve Polonya ortak yapımı bir sinemadır.

2. Film değerli eleştiriler aldı. Piyanist aynı zamanda birçok ödüle layık görüldü ve birçok adaylık aldı.

2002 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye’ye layık görülen Piyanist, 75. Akademi Ödülleri’nde En İyi Yönetmen, En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Erkek Oyuncu dallarında Oscar kazandı. Aynı zamanda film, En İyi Sinema Akademi Ödülü de dahil olmak üzere dört ödüle daha aday gösterildi.

3. Piyanist, 2003 yılında BAFTA En İyi Sinematografi Ödülü ve En İyi Yönetmen, En İyi Sinema Brody, En Uygun Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu dalında BAFTA Ödülü dahil olmak üzere yedi Fransız Cesar kazandı.

4. Piyanist, BBC’nin 21. Yüzyılın En İyi 100 Filmi listesine dahil edildi.

5. Roman Polanski, çekimler sırasında Krakow’da keşif yaparken Polanski’nin ailesinin savaşta hayatta kalmasına yardım eden bir adamla tanıştı.

6. Roman Polanski’nin kendisi Holokost’u yaşadı. Ailesi iki farklı toplama kampına gönderildi.

Babası savaştan sağ çıktığı Avusturya’daki Mauthausen-Gusen’e, annesi ise öldürüldüğü Auschwitz’e gönderildi.

7. “Szpilman”, Almanca “Spielmann” kelimesinin fonetik yazılışıdır, bu da bando oyuncusu veya ozan anlamına gelir.

Bu yüzden Hosenfeld, bir piyanist için uygun bir isim olduğunu düşündü.

8. Adrien Brody, 29 yaşında The Pianist ile En Güzel Erkek Oyuncu Akademi Ödülü’nü kazandı ve bu ödülü kazanan en genç kişi oldu.

9. Piyanist, Cesars’ta En İyi Film Ödülü’nü kazanan, Fransızca konuşulmayan ilk sinemadır.

10. Wladyslaw Szpilman rolü için Adrien Brody, her gün kahvaltıda iki haşlanmış yumurta ve yeşil çayla birlikte küçük bir parça balık veya tavuk, öğle yemeğinde biraz tavuk ve buğulanmış sebze yiyerek 14 kilo verdi.

11.

Adrien Brody evini ve arabasını sattı, televizyon izlemedi ve rolü oynamak için gereken kayıp duygusuyla bağlantı kurmak için piyano çalmayı öğrendi.

12. Ana karakter Wladyslaw Szpilman’ın gerçek torunu Daniel Szpilman gettoda, pazar yerinde ve Umschlagplatz’da bir çocuk rolünü oynadı.

13. Wladyslaw Szpilman’ın Nazi rejimi altındaki savaş sırasında Varşova Gettosu’ndaki yaşamını anlatan otobiyografik anlatımı, savaş bittikten kısa bir süre sonra yayınlandı. Ancak Polonya’da yönetimi ele alan Komünist hükümet, olayların resmi olarak belgelenen versiyonlarına tam olarak uymadığı için yıllarca yayınlanmasını reddetti.

14. Filmin Amsterdam ve Hollanda prömiyerlerinden elde edilen gelir Anne Frank Evi’ne bağışlandı.

15. Yardımcı yapımcı Rainer Schaper’ın ölümü çekimler sırasında meydana geldi. Yapımcının ölümünün ardından filmin yapımı durduruldu ve bir gün ertelendi. Film ona ithaf edilmiştir.

16. Adrien Brody, En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını kazanmak için şanssız olduğuna ikna olmuştu. Bu nedenle aday gösterilen arkadaşı Michael Caine’e konuşma yapacak bir şey düşünmediğini söyledi.

17. Piyanist, Cyril Shaps’ın 1 Ocak 2003’te 79 yaşında ölmeden önce oynadığı son roldü.

Piyanist aynı zamanda Roman Polanski’nin anavatanı Polonya’da Suda Bıçak’tan bu yana çektiği ilk uzun metrajlı film.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu