Ekonomi

BOJ 2024’te olası faiz artırımına hazır olduğunun sinyalini verdi

Japonya Merkez Bankası (BOJ) bu Cuma günü, enflasyonun önümüzdeki üç yıl boyunca %2’lik hedef etrafında seyretmesinin beklendiğini gösteren yeni ekonomik projeksiyonlar sunmaya hazırlanıyor. Bu tahmin, merkez bankasının bu yıl sıfıra yakın mevcut seviyelerden daha fazla faiz artışını değerlendirmeye hazır olduğunu gösteriyor.

Başkan Kazuo Ueda temkinli bir yaklaşımın altını çizerek, faiz artırımına ilişkin herhangi bir kararın, özellikle ücret artışlarının genişleyip genişlemeyeceğine ve hizmet sektörü fiyatlarını etkileyip etkilemeyeceğine odaklanarak, gelen verilere dayanacağını vurguladı. Geçen hafta Washington’da düzenlenen bir seminerde konuşan Ueda, “Temkinli bir şekilde ilerleyeceğiz, öncelikle son politika değişikliklerimizin ekonomi ve enflasyon üzerindeki etkisini değerlendireceğiz, ardından uygun görüldüğünde daha fazla ayarlama yapmayı düşüneceğiz” dedi.

Geçtiğimiz ay diğer geleneksel olmayan para politikalarının yanı sıra sekiz yıllık negatif faiz uygulamasını sona erdiren tarihi bir politika değişikliğinin ardından BOJ’un Cuma günü sona erecek iki günlük toplantısının ardından kısa vadeli faiz oranı hedefini %0-0,1 arasında tutması bekleniyor. Merkez bankasının ayrıca tahvil getirilerindeki keskin artışları önlemek amacıyla aylık yaklaşık 6 trilyon Yen (38,8 milyar $) olan devlet tahvili alımlarının mevcut hızını değiştirmesi beklenmiyor.

Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre, dokuz üyeli kurulun Nisan ayında başlayacak olan cari mali yıl için ekonomik büyüme tahminini, üretim ve tüketimdeki yavaşlama nedeniyle aşağı yönlü revize etmesi muhtemel. Bununla birlikte, taze gıda ve yakıt hariç enflasyon tahminlerinde 2024 ve 2025 mali yılları için hafif bir artış görülebilir, bunda ücret artışlarının devam etmesi de etkili olabilir.

BOJ’un bu döneme ilişkin tahminlerini ilk kez açıklayacağı 2026 mali yılı için enflasyonun %2 civarında kalması öngörülüyor. Mevcut tahminlere göre enflasyon 2024 ve 2025 mali yılları için %1,9 olarak öngörülüyor.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Piyasa katılımcıları bir sonraki faiz artırımının zamanlamasını merak ederken, birçok ekonomist Ueda’nın yaz ya da sonbahar aylarında olası bir faiz artırımına işaret etmesinin ardından üçüncü ya da dördüncü çeyrekte olası bir artış öngörüyor.

Yükseltilen enflasyon tahmini yakın zamanda bir faiz artırımı beklentilerini körükleyebilecek olsa da, analistler BOJ’un kararının daha çok ücret artışları ve bunların hizmet fiyatları üzerindeki etkisine ilişkin verilerden etkileneceğini öne sürüyor. Artan yaşam maliyetleri nedeniyle zayıf kalan tüketici harcamalarının gücü de faiz ayarlamalarının zamanlamasında önemli bir faktör olacaktır.

BOJ’un izleyeceği yol, bazı spekülasyonlara göre merkez bankasını para birimindeki düşüşü hafifletmek için faizleri daha erken artırmaya zorlayabilecek olan değer kaybeden yen nedeniyle daha da karmaşık hale geliyor. Ueda politika oluştururken doğrudan yen hareketlerini hedef alma fikrini reddetmiş olsa da, daha zayıf bir para biriminin daha yüksek ithalat fiyatları yoluyla yükselen trend enflasyonuna katkıda bulunabileceğini kabul etti.

Uluslararası Para Fonu’nun Japonya misyon şefi Nada Choueiri, büyüme ve enflasyona yönelik risklerin dengeli olduğuna dikkat çekerek “Bence kademelilik gerçekten önemli” dedi. BOJ’un faiz artışlarını değerlendirmeden önce trend enflasyonun hedefine doğru istikrarlı bir şekilde hızlanıp hızlanmayacağını ve istikrarlı kalıp kalmayacağını değerlendirmek için ek aylar harcaması bekleniyor.

Son dönüşüm oranı itibariyle 1 dolar 154,7000 Yen’e denk geliyor.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu